Snelheid en prestaties van je WordPress-website optimaliseren
juli 16, 2023

Wil je de snelheid van je wordpress website optimaliseren? Wij hebben 13 stappen voor je uiteen gezet die je daarbij kunnen helpen.

 

1. Kies een snelle en geoptimaliseerde webhost

Kies een betrouwbare webhost die gespecialiseerd is in WordPress-hosting en die een goede uptime en snelle laadtijden biedt.

2. Gebruik een lichtgewicht WordPress-thema

Kies een thema dat geoptimaliseerd is voor snelheid en prestaties. Vermijd zware thema’s met veel ingebouwde functies die je niet nodig hebt.

3. Minimaliseer en optimaliseer afbeeldingen

Comprimeer afbeeldingen zonder zichtbaar kwaliteitsverlies met behulp van tools zoals Photoshop, TinyPNG of plugins zoals Smush. Gebruik ook lazy loading om afbeeldingen alleen te laden wanneer ze zichtbaar zijn op de pagina.

4. Cache je website

Gebruik een caching-plugin zoals W3 Total Cache of WP Super Cache om statische versies van je pagina’s te genereren. Dit vermindert de laadtijd voor herhaalde bezoeken aan je website.

5. Minimaliseer het aantal plugins

Verwijder ongebruikte plugins en minimaliseer het aantal actieve plugins. Elke extra plugin voegt potentiële overhead toe aan je website.

6. Optimaliseer je database

Gebruik een plugin zoals WP-Optimize of WP-Sweep om je database op te schonen en onnodige gegevens te verwijderen, zoals spamreacties, herziene berichten en tijdelijke gegevens.

7. Implementeer een content delivery network (CDN)

Gebruik een CDN zoals Cloudflare of StackPath om statische bronnen, zoals afbeeldingen, CSS- en JavaScript-bestanden, te leveren vanaf servers die dichter bij de locatie van je bezoekers staan.

8. Verminder het aantal externe HTTP-verzoeken

Beperk het aantal externe scripts, CSS-bestanden en lettertypeverzoeken. Combineer en minimaliseer CSS- en JavaScript-bestanden om het aantal verzoeken te verminderen.

9. Gebruik browsercaching

Configureer browsercaching door het instellen van een lange cache-tijd voor statische bronnen. Dit zorgt ervoor dat de browser van een bezoeker bronnen kan opslaan en niet bij elke paginaweergave opnieuw hoeft te downloaden.

10. Schakel Gzip-compressie in

Activeer Gzip-compressie op je server om de bestandsgrootte te verkleinen voordat ze naar de browser worden verzonden. Dit vermindert de laadtijd van je pagina’s.

11. Optimaliseer je code

Minimaliseer en optimaliseer je HTML-, CSS- en JavaScript-code. Verwijder onnodige spaties, opmerkingen en witregels om de bestandsgrootte te verkleinen.

12. Houd je WordPress up-to-date

Zorg ervoor dat je WordPress-core, thema’s en plugins up-to-date zijn om te profiteren van prestatieverbeteringen en beveiligingspatches.

13. Gebruik een performance monitoring-tool

Gebruik een tool zoals Google PageSpeed Insights, GTmetrix of Pingdom om de prestaties van je website te meten en specifieke optimalisatiepunten te identificeren.

Door deze stappen te volgen, kun je de snelheid en prestaties van je WordPress-website aanzienlijk verbeteren.